Thursday, January 17, 2013

I-Shift. Zaboravite na menjač. Samo vozite.

Opustite se. I odmorite levo stopalo.
Vožnja kamiona sa I-Shift menjačem pravo je zadovoljstvo. Pošto nemate pedalu kvačila, bezbedno se naslonite i koncentrišite na druge dve. I-Shift koristi ugrađenu inteligenciju za brzo i automatsko biranje odgovarajućeg stepena prenosa u svakom trenutku. Softver menja stepene prenosa bolje čak i od najboljih vozača. Ipak, možete da se uključite ako želite. Dugmad na ručici menjača omogućavaju vam da se uključite i ručno menjate stepene prenosa.

Pustite da vam I-Shift uštedi gorivo. Odmah ćete zaraditi. 
I-Shift je konstruisan da štedi gorivo. Pre svega, unutrašnji energetski gubici su mali – manji nego kod ručnih menjača. Stvarna razlika je u elektronici. Kada vozite u ekonomičnom režimu, svaki stepen prenosa se menja u tačno određenom trenutku kako bi motor radio u najefikasnijem opsegu broja obrtaja.

Osim toga, postoji i I-Roll. To je jedinstvena funkcija koja se koristi pri vožnji nizbrdo; ona automatski isključuje motor da bi kamion koristio svoju količinu kretanja, a ne gorivo. Kakav je rezultat? Manja potrošnja goriva do 2%.

Pamtite put kojim ste išli? Kao i I-See.
I-See doslovce razvija inteligenciju I-Shift menjača. Ova revolucionarna softverska funkcija koristi prednosti integrisanog GPS-a za memorisanje pređenih puteva. Na taj način, I-Shift ne samo da bira najbolji stepen prenosa u određenom trenutku, već se i priprema za predstojeću deonicu. To je kao da imate iskusnog kopilota koji zna svaki deo puta. I-See štedi dodatnih 5% goriva (kada je I-Cruise uključen sve vreme).

Način rada.
Može da zvuči čudno. Iza I-Shift menjača, prepoznatljivog modernog menjača, krije se tradicionalni nesinhronizovani ručni menjač. (To je objašnjenje za njegovu kompaktnu konstrukciju i male unutrašnje gubitke.) Naravno, I-Shift je mnogo više od toga. Tajna je u inteligentnoj elektronskoj kontrolnoj jedinici. Ona kontroliše pneumatski sistem koji upravlja kvačilom i promenom stepena prenosa. Uvek vrlo precizno menja stepen prenosa jer stalno dobija informacije o brzini vozila, ubrzanju, težini, nagibu puta, potrebnom obrtnom momentu itd. Takođe komunicira sa motorom, koji na osnovu toga podešava broj obrtaja i snagu motorne kočnice kako bi promena stepena prenosa bila brza i neprimetna.

Kakav biste I-Shift voleli?
Softver omogućava prilagođavanje I-Shift menjača vašim uslovima vožnje.

Distribution & Construction
Prilagođava menjač distributivnim i građevinskim operacijama. Obuhvata funkcije koje vozaču olakšavaju pokretanje kamiona i njegovo manevrisanje u uskim četvrtima.

Long Haul & Fuel Economy
Sadrži inteligentne funkcije koje umanjuju potrošnju goriva. Ovaj programski paket je posebno pogodan za dugolinijske transporte.

Long Haul & Fuel Economy with I-See
Paket „Long Haul & Fuel Economy“ sa dodatkom funkcija I-See i I-Cruise, u cilju još veće uštede goriva.

Heavy Duty Transport
Optimizira I-Shift za vučne vozove velike težine (>85 tona).

Izvor: volvotrucks

No comments:

Post a Comment