Tuesday, January 8, 2013

Od ove godine VOLVO FH i FH16

Zahvaljujući novoj seriji Volvo FH, tvrtka Volvo Trucks definitivno širi granice onoga što vrhunski kamion može ponuditi. Ekonomičnost, pouzdanost, ergonomija, odlično ponašanje na cesti, aktivna i pasivna sigurnost, kao i funkcije koje štede vrijeme. Volvo FH je kamion napravljen uz vođenje računa o potrebama vozača i s fokusom na povećanje profitabilnosti same prijevozničke tvrtke. - donosi portal Teretna-vozila.com - profesionalni vozači, kamion, kamioni, kamionski prijevoz i sve o njima!

Nema nikakve sumnje da je ekonomična potrošnja jedan od najvećih prioriteta prijevozništva, te je bilo potpuno prirodno da ona bude u središtu pažnje tokom razvoja nove serije Volvo FH. Već prilično ekonomična Euro 5 pogonska grupa postala je još ekonomičnija. U isto vrijeme, prvi Euro 6 motor tvrtke Volvo ugledao je svijetlost dana uz značajno smanjenje emisija ispušnih plinova. Štoviše, nova funkcija I-See omogućava dodatno smanjenje potrošnje goriva i do 5%, a tokom jeseni 2013. biti će predstavljena i nova pogonska grupa Volvo I-Torque, koja će postaviti novi tehnološki standard uz osiguranje još manje potrošnje goriva i dodatno unaprijeđenje voznih karakteristika, što su funkcije od kojih će koristi imati i prijevoznička tvrtka ali i vozač.

I-See
I-See je softverski paket za I-Shift menjač. On pohranjuje informacije o uzbrdicama dok ih kamion prelazi. Sljedeći put kada kamion krene istom cestom, I-See će rukovati ubrzavanjem, mjenjačem i kočnicama kako bi osigurao da se kretanje odvija na najekonomičniji mogući način", objašnjava Klaes Nilson, direktor korporacije Volvo Truck, što u ovoj priči donosi konačne uštede i do 5%.

I-Torque
Uz novu Euro 6 pogonsku grupu I-Torque kompanije Volvo Trucks - čija proizvodnja će započeti tokom jeseni 2013. godine - uštede će biti još veće.
„Volvo I-Torque smanjuje potrošnju goriva do 4 postotka. Uz softver I-See i druga manja unapređenja, ostvaruje se smanjenje potrošnje goriva do 10%. To na godišnjem nivou odgovara okvirnoj količini od 4.100 litara goriva za prosječan kamion", naglašava Klaes Nilson.

Potpuno nova struktura kabine čini Volvo FH još sigurnijim kamionom. Testovi sudara pokazuju da vozač bez ikakvih ozbiljnih ozljeda može preživjeti sudar sa nepokretnim objektom pri brzini od 50 km/h. U stvarnosti, ovo odgovara udaru u prikolicu straga brzinom od 80 km/h. Poboljšana vidljivost, ne samo zahvaljujući tanjim retrovizorima, takođe doprinosi sigurnijem radnom okruženju.

Uspravniji A-stupovi omogućavaju povećanje unutrašnjeg prostora kabine za jedan kubni metar. To se preslikava u povećanje prostora za odlaganje stvari od 300 litara, kao i u veću udobnost kabine.
„Kabina je optimizirana i za rad i za slobodno vreme. Bolji krevet, integrirana parking klima, novo osvjetljenje, nizak nivo buke i druge karakteristike povećavaju mogućnost udobnog odmora i dobrog sna tokom noći, što zapravo znači da će vozači biti manje umorni, odnosno oprezniji", kaže Klaes Nilson.

Proizvodnja nove serije Volvo FH za europsko tržište kreće na proljeće 2013. godine, a osim novog DC13 Euro 6 motora sa 460 KS na početku će se nuditi i sa Euro 5 motorima.

No comments:

Post a Comment