Friday, January 4, 2013

Symmetrical All Wheel Drive

Subaru je proizvođač koji već tri decenije primenjuje i razvija jedinstveni koncept kombinacije bokser motora i totalno linearnog pogonskog mehanizma na sva četiri točka, tj. Symmetrical All Wheel Drive

Koje su prednosti bokser motora i sistema Symmetrical AWD? Najpre bi istakli da je sve, od motora, transmisije, kardanske osovine i zadnjeg diferencijala raspoređeno u istoj liniji i lateralno simetričnom položaju, bez istupanja i devijacija karakterističnim za druge sisteme sa pogonom na sva četiri točka. I to doprinosi boljoj upravljivosti i bezbednijoj vožnji.

Laki i kompaktni Subaru bokser horizontalno postavljeni motori su i suštinski efikasniji od rednih sa V konfiguracijom. Izbalansiranost rotacionih masa podrazumeva manje vibracija usled opozitnog kretanja klipova. Pored toga, tzv. ”pljosnata” konfiguracija omogućava da se motor postavi dosta niže, što doprinosi nižem težištu vozila, te bitno utiče na smanjenje naginjanja u krivinama i doprinosi većoj stabilnosti u vožnji.

Šestocilindarski bokser motori su opremljeni Si-Drive inteligentnim sistemom (Subaru Intelligent Drive) koji omogućava izbor jednog od tri režima rada motora. Prvi Intelligent, kojim se postiže efikasnija ušteda goriva u vožnji, drugi Sport, za vožnju na otvorenom i Sport Sharp, u kom ćete moći iskoristiti svu sportsku snagu i potencijal trolitarskih motora i uživati u vožnji visokih performansi sa momentalnim odzivom na pedalu gasa.

Subaru bokser motori dolaze u četiri verzije, kao četvorocilindarski sa zapreminama od 1,5 litara (105 KS), 2 litra (160 KS), 2,5 litara sa turbo punjačem (230 KS, koji je inače u kategoriji od 2 do 2,5 litara na Međunarodnoj dodeli nagrade za najbolji motor u 2006, od strane UKIP Media & Events Automotive Magazines u Velikoj Britaniji osvojio prvu nagradu) i 3 litra (245 KS).

Najpoznatiji model Subarua, svakako je proslavljena Impreza WRX STi. I ovaj autombil pokreće turbo motor od 2,5 litara, koji raspolaže snagom od 280 KS, omogućavajući ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 5,4 sekunde.

Izvor: vrelegume.rs

No comments:

Post a Comment