Thursday, January 10, 2013

Michelin Agilis+ & novi EU sustav označavanja guma

U okviru prezentacije održane u Stockholmu, Michelin nas je upoznao i s novim modelom gume za laka dostavna vozila. Također, saznali smo sve o dolazećem europskom sustavu označavanja guma kojim će se najznačajnije osobine predstaviti na usporediv i transparentan način .

Michelinovo predstavljanje noviteta u glavnom gradu Švedske donijelo je mnogo više od samog predstavljanja dva najznačajnija noviteta, štedljive gume za osobna vozila Energy Saver+ i modela za lake dostavnjake, Agilis+. Bilo je riječi i o cjelokupnoj paleti proizvoda tvrtke iz Clermont-Ferranda, ali i o novom europskom sustavu etiketiranja guma koji postaje obavezan u 1. studenog ove godine.

Stoga ćemo u drugom dijelu našeg izvještaja s ove prezentacije staviti naglasak na novi model gume za laka dostavna vozila, europski sustav označavanja guma, paletu michelinovih guma namijenjenih osobnim vozilima, a navest ćemo i neke zanimljive statistike što ih je Michelin prikupio tijekom svojih istraživanja i testiranja.

Michelin Agilis+
Za tvrtke, vozila često imaju odlučujuću ulogu u efikasnosti njihovog poslovanja. Prodajni predstavnici, obrtnici i drugi profesionalci ovise o gumama svojih vozila, jednako kao što ovise i o svim drugim alatima njihovog poslovanja.

Od guma namijenjenih lakim dostavnim vozilima očekuje se velika trajnost jer ovakva vozila u pravilu prelaze mnogo kilometara. Također, guma mora biti otporna na loše podloge te uz visoku sigurnost, omogućiti i što nižu potrošnju goriva.

Kako bi zadovoljio visoka očekivanja ovih korisnika, Michelin je razvio novu gumu za laka dostavna vozila nazvanu Agilis+, koja uspješno kombinira različita područja performansi, a koje je obično teško pomiriti.

Nova guma vozačima omogućuje da provedu svoje profesionalne aktivnosti na efikasan i siguran način, uz istovremeno smanjenje radnih troškova, zahvaljujući dvostrukom utjecaju niže potrošnje goriva i veće kilometraže.

Kao rezultat opsežnih testiranja i razvoja, nova michelinova guma Agilis+ (zamjenjuje već hvaljeni model Agilis) može uštedjeti 270 litara goriva na svakih prijeđenih 60.000 kilometara, u usporedbi s gumom koja zadovoljava minimalne performanse definirane Europskim propisima o označavanju.

Također, Sigurnost je prvi prioritet i gume u tome igraju ključnu ulogu. Agilis+ skraćuje put kočenja za više od 17 metara, u usporedbi s gumom koja bi dobila minimalnu ocjenu Europski propisa o označavanju.

Novi model gume, Agilis+ ima bočne štitnike od ogrebotina, koji ga štite od oštećenja kada dođe u kontakt s rubnikom ili rupom na cesti. Time je zajamčena trajnost gume koja na lakim dostavnim vozilima često mora prolaziti po lošim podlogama.

Novi europski sustav označavanja guma
U vrijeme kada je europskim zakonom propisano da proizvođači moraju prikazati ocjene značajki svojih guma, Michelin potvrđuje svoju predanost proizvodnji serije guma s najboljom ravnotežom performansi. Michelin podržava uvođenje nove Europske naljepnice za gume, koja je tako izvedena da kupcima pruži praktične informacije o tri važna parametra: kontaktu na mokroj podlozi, štedljivosti i buci.

Počevši od 1. studenog 2012, sve gume koje se prodaju na europskom tržištu, morat će nositi naljepnicu koja prikazuje ocjene tri parametra. Dva se odnose na zaštitu okoliša (ušteda goriva i buka kotrljanja), a treći se odnosi na sigurnost. Dakle, ovaj novi EU propis zahtijeva da svaka prodana guma nosi standardiziranu naljepnicu.

Naljepnica mora biti postavljena na sve gume za putničke automobile, laka komercijalna vozila i teška komercijalna vozila, a koje su proizvedene nakon 1. srpnja 2012. te moraju imati standardizirani oblik proizvođača i uključivati online tehničke promotivne materijale.

Jednake se informacije moraju pojaviti na ili uz račun za gume, što krajnjim korisnicima omogućuje da poboljšaju svoje razumijevanje osobina guma i njihovu usporedbu na temelju ova tri parametra.

Izvor: autonet

No comments:

Post a Comment