Friday, January 4, 2013

Premium za mase

Citroen je samo nekoliko dana uoči Salona automobila u Parizu najavio još jedan proizvod iz DS linije, otkrivajući novi oblik karoserije sa modelom DS3 Cabrio. Inteligentna arhitektura ovog otvorenog modela pruža vozaču stalan užitak u sunčevim zracima, jer je DS3 Cabrio izrađen izvan ograničenja tradicionalnih kabrioleta.

Osnovna verzija Citroena DS3 se pojavila u prodaji pre dve godine i kupcima je do sada isporučeno preko 180.000 primeraka. Personalizacija putem Racing, Ultra Prestige i Just Mat linija je omogućila prilagođavanje specifičnim zahtevima svakog kupca, zbog čega je cela gama DS modela doživela izuzetan uspeh. DS3 Cabrio je atraktivno vozilo nove generacije sa savremenim tehničkim rešenjima, koja naglašavaju njegov jedinstveni karakter. Njegov sklopivi krov obogaćuje ionako široke mogućnosti prilagođavanja ukusima kupaca. Zainteresovani ljubitelji otvorenog Citroena mogu da izaberu tri opcije za pokretni krov: crnu, plavu Infini i Monogram DS.

DS3 Cabrio je uneo neke zanimljive elemente u svet kabrioleta: - električno upravljanje krovom pri brzini do 120 km/h; - jedini je automobil sa pet mesta u klasi; - poseduje najveći prtljažnik u klasi.

Cabrio verzija je dugačka je 3,95 m, široka 1,71 m i visoka 1,46 m, što znači da su zadržane kompaktne dimenzije koje pružaju okretnost i dinamičnost. Na modelu se nalaze vizuelno atraktivna stilska obeležja, poput dvobojnog lebdećeg krova, „peraja“ koje daju dinamičnost bočnoj liniji, bočni dovodi vazduha sa naglašenim dnevnim LED svetlima koja ujedno usmeravaju pažnju na prednji deo vozila. Od ostalih dizajnerskih karakteristika treba istaći platneni krov, koji se može prilagoditi željama kupca, kao i nova zadnja LED svetla sa 3D efektom i hromiranu kvaku koja elegantno ističe gornji deo zadnjih vrata.

Program personalizacije podrazume-va mogućnost izbora boje karoserije, krova, retrovizora i felni. Urban Tribe, Onde, Perle, Zèbre, Map, Plane, Co Design, Flavio, Flower i Graphic Art predstavljaju deset varijanti za izbor sklopivog krova. Ukrasi na instrument tabli, okviri ventilacionih otvora, kao i gornji deo ručice menjača su izrađeni u skladu sa bojama karoserije i krova. U ponudi je šest vrsta ukrasa: sive, Brillant crne, bele, tamnosive Carbotech, Infini plave i Moondust sive boje.

Lepota je u malim stvarima
Enterijer Cabria, u skladu sa spoljašnjošću, odaje utisak više klase. Istaknuti detalji su predstavljeni kroz malu konzolu sa osvetljenjem iznad glava putnika na prednjim sedištima, u ambijentalnom LED izdanju, na kojoj su dodatno smeštene komande za otvaranje sklopivog krova. Instrumenti na prednjoj konzoli, kao i ekran automatskog klima-uređaja su bele boje, kako bi bili usklađeni sa unutrašnjom rasvetom. Obrada unutrašnje obloge krova, osim što štiti od buke, ističe i vrhunski nivo uređenja enterijera modela DS3 Cabrio. Presvlake su takođe nove, kožne u granitno plavoj boji, kao i platnene „Akinen“, dostupne u tri izdanja: Mistral, Chic braon i Infini plavoj boji.

DS3 Cabrio je dobio trodimenzionalni svetlosni logo, zahvaljujući najnovijoj tehnologiji zadnjih svetala sa svetlećim diodama i 3D efektom. Inspiracija za ovakvo rešenje je pronađena u ranije predstavljenim Citroenovim koncept modelima Revolte i Survolt. Centralni deo zadnjih svetala se sastoji od pravougaonog poluprozirnog okvira od 31 svetleće diode, uz ogledala i polureflektivna stakla koja odbijaju svetlost. Taj trodimenzionalni modul je noću osvetljen, kada su svetla upaljena, i danju kada vozač koči, a dodatno je naglašen gornjom trakom od petnaest svetlećih dioda. Spomenuta traka ima ulogu pozicionog, stop svetla i bočnog osvetljenja. 3D svetlo ima hromirani DS logotip okružen DS potpisom.

U kontaktu
Pri konstruisanju otvorenih verzija klasičnih modela automobila, neizbežno dolazi do povećanja ukupne mase. Zahvaljujući optimizovanoj konstrukciji DS3 Cabrio ima samo 25 kg veću masu u odnosu na zatvorenu verziju. Ojačanja na predelu oko prtljažnika i unapređena konstrukcija bočnih elemenata je učinila Cabrio verziju čvrstom, kao da se radi o zatvorenoj verziji. Strukturni elementi i kompletna tehnička platforma se temelje na zatvorenoj verziji Citroena DS3, tako da bi otvorena verzija trebala da nudi podjednako uverljivu i sportsku vožnju, precizno upravljanje i vrlo visoke sigurnosne standarde.

Konstrukcija i princip uklanjanja mekog sklopivog krova je sličan onom viđenom na modelu Fiat 500C. Potpuno zatvaranje krova traje samo šesnaest sekundi i to je moguće učiniti do 120 km/h. Krov se otvara i zatvara pomoću dugmeta na konzoli iznad glave vozača. Otvaranje krova je moguće izvršiti u tri položaja: srednji, vodoravni i potpuno otvoren. Kada je prekidač u položaju vodoravnog otvaranja, smeštanje platnenog pokrivača se vrši iza putnika pozadi, što ostavlja potpuno otvoren pogled na okolinu. Zvučna izolacija je obezbeđena odgovarajućim izborom materijala za krovnu konstrukciju, koja obezbeđuje uzornu zaštitu putnika unutar kabine. Zahvaljujući aerodinamičnoj mreži deflektora osigurana je udobna vožnja, čak i sa potpuno spuštenim krovom. Mrežica iza putnika se podiže čim se krov počne otvarati, a protok vazduha se preusmerava, kako bi sprečio direktan udar u kabinu. Ovakva konstrukcija je očuvala prostranost enterijera, jer su zadržana sva sedišta i mogućnost preklapanja zadnje klupe u odnosu 60/40, uz dodatni bonus - najveći prtljažnik u klasi (245 l). Originalan način otvaranja zadnjih vrata je omogućio pristup prtljažnom prostoru u svakom trenutku, pa i kad je vozilo parkirano skroz uz zid.

Proizvodnja Citroena DS3 Cabrio počinje krajem godine u fabrici Poissy u Francuskoj. Isporuka prvih primeraka kupcima je predviđena za početak 2013. godine. Cene će se kretati od 18.800 € za verziju 1.2 L VTI 82 KS Chic, pa sve do 25.300 € za verziju 1.6L e-HDi 92 KS Sport Chic.

Izvor: vrelegume.rs

No comments:

Post a Comment