Tuesday, January 8, 2013

Napredan sistem naglog kočenja

Kako navodi Volvo Trucks, razvijeno je upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom – napredan sustav naglog kočenja opremljen ranim upozorenjem na sudar radi sprječavanje ozbiljnih nesreća uzrokovanih nepažnjom. - prenosi portal Teretna-vozila.com - profesionalni vozači, kamion, kamioni, kamionski prijevoz i sve o njima!

Sudari u stražnji dio vozila čine značajan udio prometnih nezgoda. Kako bi se prihvatio rješavanja tog problema Volvo Trucks je razvio upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom – napredan sustav naglog kočenja koji također sadrži rano upozorenje na sudar. Sustav kočenja koji postoji na novoj seriji Volvo FH razvijen je kao potpora vozaču, tako da se većina sudara u stražnji dio vozila može izbjeći ili ublažiti.

“Započeli smo s pitanjem ‘koji je stvarni problem?’. Odgovor je nepažnja. Ako cijelo vrijeme promatrate promet ispred sebe, sustavi poput ovoga vam ne trebaju,” kaže Carl Johan Almqvist, direktor odjela za sigurnost prometa i proizvoda, Volvo Trucks.

Novi sustav kombinira radar i kameru koji djelujući zajedno identificiraju i nadziru vozila ispred vašega. Sustav je dizajniran tako da obrađuje i vozila u kretanju i vozila u mirovanju, te može spriječiti sudar s pomičnom metom pri relativnoj brzini od 70 km/h. Kada sustav uoči vozilo koje će kamion udariti svojom trenutnom brzinom, sustav upozorenja aktivira stalno crveno svjetlo u vjetrobranskom staklu kako bi skrenuo vozačevu pozornost na cestu.

“Ne želimo sve preuzeti od vozača jer vjerujemo da su u najboljem položaju za reagiranje, budući da mogu sigurno zaobići to vozilo,” kaže Almqvist.

Međutim, ako kamion ne primi nikakvu reakciju od vozača, poput upravljanja ili kočenja, sustav se podiže na treptavo crveno svjetlo i bipkanje. Ako i dalje nema reakcije, sustav blago primjenjuje kočnice. Ako ništa od toga ne uspije, sustav aktivira hitan sustav kočenja i čini sve što je moguće kako bi doveoi kamion do potpunog zaustavljanja.

U Europi, sustavi hitnog kočenja bit će zakonski propisani za nove kamione od novembra 2015.

No comments:

Post a Comment